LASERSKA EPILACIJA

Trajno uklanjanje dlačica medicinskim laserom Alma


U našoj ordinaciji za za tretmane epilacije-trajnog uklanjanja dlačica sa lica i tela koristimo ALMA laser sa patentiranom SHR (Super Hair Removal) tehnologijom.

Laserska epilacija predstavlja neinvazivni metod kojim se trajno uklanja oko 80-90% neželjenih dlačica na licu i telu pomoću laserskog snopa. Koristimo medicinski laser čuvene kompanije Alma sa talasnim dužinama 650-950nm što omogućava optimalnu apsorpciju svetla od strane melanina iz dlačica I dovodi do uništenja folikula a bez oštećenja okolnog tkiva.

Svetlosni snop prilikom laserske epilacije se usmerava na kožu gde se apsorbuje u pigmentu folikula dlake (melanin). Svetlosni zrak se pretvara u toplotnu energiju koja trajno uništava folikul dlake (photothermolysis). Folikuli dlaka koje se nalaze u aktivnoj fazi rasta predstavljaju najbolji cilj za laserski snop, jer su bogati pigmentom. Treba napomenuti da se prosečno u fazi rasta (anagen faza) nalazi od 70-90 % dlaka (istovremeno), u fazi regresije (katagena faza) 1 %, a u fazi odmora, tj. ispadanja (telogena faza) 10-30 % dlaka. S obzirom da laserski snop može trajno uništiti folikul dlake samo u aktivnoj fazi rasta, postupak se mora ponoviti u periodu od 5 do 12 nedelja (u zavisnosti koji deo tela se tretira),obično 6 nedelja kada folikul dlake iz faze regresije i faze odmora ponovo dođe u fazu rasta.

Tokom laserske epilacije svetlosni snop deluje na pigment dlake pa je samim tim moguće tretirati isključivo dlake koje imaju pigment bilo da su svetle,smedje ili crne (nije moguće tretirati sede dlake).


Posle svakog tretmana, postiže se TRAJNI gubitak oko 10-15% dlaka sa tretiranog područja, pa je najčešće potrebno 6-8 laserskih tretmana za zadovoljavajući efekat (80-90% trajno uklonjenih malja).

Da bi se postigli ovakvi rezultati neophodno je da se epilacija izvodi medicinskim laserom a ne kozmetičkim … jer su medicinski laseri daleko jači, efikasniji a rezultati epilacije su dugotrajni. Kozmetički laseri sa druge strane istanjuju dlaku, usporavaju rast ali ne uklanjaju dlaku u potpunosti … Takođe, medicinskim laserom upravlja medicinsko osoblje što tretman čini u potpunosti bezbednim i efikasnim.


Kako izgleda tretman?

Za vreme postupka laserske epilacije oseća se blago zagrevanje(peckanje) na delovima tela koji su osetljiviji na bol i gde je veća gustina folikula dlaka. Alma laser za epilaciju poseduje jako kontaktno hladjenje tako da je osećaj neprijatnosti sveden na minimum. Većina pacijenata veoma dobro podnosi ovu metodu. U toku tretmana laserske epilacije koža tretirane regije može biti crvena, ali to crvenilo prolazi u prvih 1-2 h. Nakon tretmana, koža se hladi i maže kremom koja ima zadatak da umiri kožu.Dve nedelje nakon tretmana laserske epilacije se možete sunčati.


Kako postupati pre tretmana?

Na tretman je potrebno doći sa pripremljenom regijom za epilaciju. To radimo tako što dlačice 12 sati pre zakazanog termina(ili prethodne večeri) uklonimo brijačem ili depilacionom kremom. Pre tretmana laserske epilacije neophodno je da dlaku ne čupate 4 nedelje. Dlaka se može uklanjati brijačem ili depil kremom po potrebi.

Regija koja se tretira ne sme biti u fazi aktivnog tena (crvenilo na koži koje prelazi u preplanuo ten), a sme biti potamnela jer su epilacije Alma laserom bezbedne tokom letnjih meseci. Kada započnete process laserske epilacije, veoma je važno dlaku ne čupati iz korena pincetom ili voskom, jer na taj način dlake dovodite u različite faze rasta što samo povećava broj laserskih epilacija.
Poželjno je prijaviti koje lekove trenutno koristite. Izvesni lekovi, (antibiotic, sistemski retinoidi, hormoni) spadaju u grupu fotosenzitivnih lekova pa je potrebno uskladiti moment laserske epilacije i njihove primene.


Epilacija u terapijske svrhe

Laserska epilacija je jedino rešenje upalnih procesa korena dlake koji nastaju nakon nepravilnih depilacija voskom ili čestih brijanja. Kod drugih, upalni i gnojni procesi folikula dlake nastaju iz drugih razloga (hormonske prirode, genetska predispozicija), pa je ovom slučaju laserska epilacija indikovana u terapijske svrhe. Rešenje ovog bolnog, neprijatnog i upornog problema je uklanjanje izvora infekcije – korena dlake u okviru koga se gnojna infekcija formira. Jedino trajnim uklanjanjem folikula dlake se može rešiti problem bolnih upalnih procesa u predelu korena dlake, i posledičnih tamnih fleka i ožiljaka.