Botox


Šta je botox i čemu služi?

Botox je prirodni prečišćeni protein proizveden pomoću bakterije Clostidium botulinum koji se poslednjih desetak godina koristi u medicini za tretiranje pojedinih neuromišićnih bolesti, migrene kao i u estetskoj medicini za ublažavanje bora.

Botox
Botox

Nakon farmakoloških obrada u medicinske svrhe koristi se prečišćena, slabo koncentrovana forma botulinum toksina kao deo zvaničnih terapija kod mnogih oboljenja. Botulinum toxin A koristi se od 1980. godine za za tretiranje različitih poremećaja mišića u neurologiji i oftalmologiji. Preparat botoxa 1987. dobio je i odobrenje od Agencije za hranu I lekove – FDA za bezbedno i efikasno korišćenje kod uzrasta od 18 do 65 godina u tretmanu blagih i izraženih bora na čelu, izmedju obrva i oko očiju. Istraživanja pokazuju da se samo u SAD-u više od million ljudi podvrglo ovoj proceduri. Do danas postoje samo dva odobrena preparata – Dysport i Botox (Allergan).

U našoj zemlji registrovan je samo Botox (Allergan) i upravo njega koristimo u Derma estetic centru za tretman bora i pojačanog znojenja.

Botox

Aplikacijom umerene količine botoksa zadržava se potpuno prirodan izraz lica, i ni jedan antirid ili krema ne može sa takvim efektom odložiti formiranje i produbljivanje bora.
Dejstvo botoksa traje oko šest meseci, nakon čega se mišić u potpunosti oporavlja. Nakon toga, tretman se može neograničeno puta ponavljati bez ikakvih posledica.

Takodje, tretmani botoxom mogu biti prekinuti svakog trenutka bez ikakvih posledica.

Kako deluje?

Ubrizgavanje botoksa u malim dozama u specifične mišiće od strane edukovanog lekara, blokira hemijske signale (acetilholin) i time smanjuje preterane kontrakcije mišića, a samim tim i vidljivost bora na tretiranim regijama lica.

Dakle, njegova uloga nije da ukoči već da privremeno oslabi mišiće čija aktivnost dovodi do nastanka DINAMIČKIH BORA (onih koje nastaju pokretom).

Botox

Ne mogu sve bore na licu biti ispravljene ili ublažene botoksom. Ovim tretmanom se ne mogu ispraviti bore nastale starenjem kože pod uticajem sunčevog zračenja ili one nastale atrofijom potkožnog masnog tkiva. U takvim slučajevima odlučujemo se za hemijski piling ili hijaluronske filere.

Takodje, potreban je dodatni oprez prilikom tretmana bora na donjoj polovini lica. Mišići ove regije značajni su za uobičajene dnevne funkcije (npr žvakanje) i ne preporučuje se da budu oslabljeni.

Kako izgleda tretman botoxa lica?

Tretman započinjemo uzimanjem podataka o opštem zdravstvenom stanju, odsustvu neuromišićnih bolesti koje mogu biti kontraindikacija za primenu ovog preparata. Nakon pregleda kože, utvrđivanja funkcije mišića lica i aplikovanja anestetičke kreme pristupa se injektovanju botoxa u tačno odredjene tačke na licu.

Nakon tretmana botoxa lica postoje mere opreza:

  • Potrebno je da 3-4 sata nakon botoxa lica glavu držite uspravno tj u osovini sa telom što znači da nema savijanja, saginjanja i slično. Ovo je potrebno da bi preparat delovao baš na one mišiće gde je aplikovan a ne da pod uticajem savijanja deluje na mišiće na koje ne želimo.
  • Ne konzumirajte veće količine alkohola 24h nakon tretmana;
  • Nemojte ići u teretanu i raditi fizičke vežbe 24h nakon tretmana;
  • Ne masirajte lice i izbegavajte kozmetičko čišćenje lica nedelju dana nakon botoxa lica;
  • Izbegavajte ronjenje kao i nošenje zaštitnih kaciga za motor;
  • Ne idite na spavanje 4 sata nakon tretmana, pokušajte zaspati na leđima noć nakon tretmana;
  • Nakon botoxa lica nastavite normalno da se smejete, mrštite I pokrećete lice
  • Izbegavajte solarijume i saune 3 do 4 dana nakon tretmana.

Ostale indikacije za primenu botoksa u estetskoj medicini

Hiperhidroza je prekomerno i nekontrolisano znojenje koje prevazilazi potrebe normalne termoregulacije (osnovna uloga znojenja je odavanje toplote). Takva pojava može predstavlajti estetski i socijalni problem.
Pojačano znojenje – hiperhidroza tretira se primenom preparata botoxa injektovanjem direktno ispod kože u predelu pazuha, šaka ili stopala. Na ovaj način se smanjuje oslobađanje neurotransmitera acetilholina iz nervnih vlakana koja inervišu znojne žlezde i tako se smanjuje produkcija znoja. Jedan tretman botoxom omogućava najmanji period od 6 meseci do godinu dana bez pojačanog znojenja.

Botox