Tretmani za strije


Šta su strije i kako nastaju?

Strije su stanje koje se karakteriše linearnim atrofičnim ožiljcima na koži. Mogu se pojaviti na bilo kom delu tela, ali najčešće su na stomaku, bokovima, butinama, leđima i listovima.

Uzroci nastanka strija su različiti, ali do njihove pojave najčešće dolazi usled genetske predispozicije, trudnoće (naročito na grudima i stomaku), variranja težine , naglog rasta kod adolescenata koji dovodi do intenzivnog rastezanja kože, neželjena dejstva kortikosteroidne terapije ili posledica hormonskog disbalansa, hipertrofija mišića kod body bildinga.

Kada se pojave, strije su crvene do ljubičaste boje a tokom narednih godinu dana počinju da blede, da bi na kraju dobile sedefastu boju.

Kako tretiramo strije?

Poželjno je započeti tretman ubrzo nakon njihovog stvaranja, dok su u crvenoj fazi. Pokretanje procesa reparacije kolagena i elastina pod uticajem lasera, pilinga, shock wave terapije značajno je intenzivnije kod svežih strija. Nažalost, ne postoji tretman koji može da izbriše strije jer su one trajne posledice na koži poput ožiljaka, ali postoje tretmani koji ih značajno mogu smanjiti.

Clear lift laser poboljšava mikrocirkulaciju ožiljnog tkiva, pospešuje proizvodnju kolagena i elastičnih vlakana i dobrinosi boljem izgledu strija a takodje njime možemo uticati na njihovu boju.

Erbium laser primenjen sam ili u kombinaciji sa clear lift laserom daje izuzetno poboljšanje izgleda strija, kao i kože oko strija.
To je ablativni laser koji dovodi do ljuštenja površinskog sloja kože ali i snažno stvara novi kolagen i elastin.
Postoji oporavak u vidu ljuštenja kože, a krajnji reultat jednog tretmana vidi se delimično odmah nakon oporavka od oko 7 dana a još više u nedeljama koje slede.


BTL X WAVE tretman radijalnim udarnim talasima dovodi do produkcije kolagena u dubokim slojevima kože I vidljivom zatezanju predela kože zahvaćene strijama.

Radiesse kolagen stimulator je preparat na bazi kalcijum apaptita koji injektovan u strije dovodi do sinteze kolagena i vidljivog poboljšanja čvrstine tkiva i izgleda strija.

Injektabilni kolagen Nythia predstavlja novu terapiju strija koja unosi gotov kolagen tip 1 direktno u strije.

Koji tretman ili kombinacija tretmana je najbolja za vas zavisi od više faktora i odredjuje se u dogovoru sa lekarom.