Hijaluronski fileri


Proces starenja počinje još u mladosti. Zvuči paradoksalno ali je istinito. Zato antiaging medicinu kao borbu protiv starenja i treba doživeti kao prevashodno preventivnu pa tek onda korektivnu granu medicine. Hijaluronski fileri kao zlatan standard antiejdzinga su neizostavni deo estetsko medicinskih procedura.

Naše lice sastoji se od slojeva različitih vrsta tkiva, od površine ka dubini:
  • Koža
  • Površinska mast
  • Mišići
  • Duboka mast
  • Kost
Hijaluronski fileri
Svaka od ovih struktura starenjem se menja a upravo hijaluronski fileri nam omogućavaju da održavamo sve ove slojeve u dobrom stanju.
KOŽA

Što se tiče kože, to je najpovršniji sloj nama vidljiv i na njoj tokom godina primećujemo da se tanji, isušuje, gubi elastičnost, dobija više nabora i počinje da visi, gubi kolagen.

Hijaluronska kiselina je prirodno prisutna u koži gde učestvuje u izgradnji vanćelijskog prostora i ima vrlo važnu ulogu u metabolizmu vode. Ubrizgavanjem filera hijaluronske kiseline zapravo samo nadoknadjujemo ono što koži nedostaje tj ono što je vremenom izgubila.

Hijaluronska kiselina čini kožu hidriranom i elastičnom. Neke vrste hijaluronskih filera koje su u upotrebi u našoj ordinaciji (Neauvia organic) imaju pored hijaluronske kiseline i mikrosfere kalcijum apatite kao i aminikiseline glicin i prolin koje omogućavaju pojačanu produkciju kolagena od strane naših ćelija fibroblasta. To omogućava da i nakon što filer bude razgradjen i potrošen, koža ima bolji kvalitet nego pre nejgovog injektovanja.

Hijaluronski fileri

POTKOŽNO MASNO TKIVO, MIŠIĆI I KOST

Prva stvar na koju se pacijenti primećuju I zbog koje se odlučuju na antiaging procedure jeste postojanje umornog izgleda lica. To najčešće potiče od pojave podočnjaka i nazolabijalnih brazdi. Ova dva nabora javljaju se zbog prirodnog procesa smanjenja masti u predelu jagodice ili zbog mršavljenja. Takodje u procesu starenja koji zahvata i kost, koštana orbita postaje šira što dodatno utiče na problem podočnjaka. Ovi problemi efikasno se rešavaju pravilnom upotrebom hijaluronskih filera koji imaju ulogu da daju lifting u tačno odredjenim tačkama.

LIFTING LICA HIJALURONOM – PODMLADJIVANJE

Da bismo podigli lice i dobili efekat podmladjivanja ali očuvali prirodan izgled i prepoznatljivost osobe na kojoj izvodimo procedure, moramo dobro poznavati anatomiju i problematiku sa kojom se suočavamo jer rezultat tretmana hijaluronskim filerima mora biti takav da niko ne zna šta je tačno radjeno a da lice dobije odmoran izgled i jedrinu. Zato je konsultacija i plan verovatno najvažniji deo tretmana, na kome se utvrdjuje u koje regije na licu ćemo injektovati hijaluronske filere da postignemo željeni efekat.

U mnogo slučajeva prostim popunjavanjem bora (npr. nazolabijalnih, marionetskih) nećemo dobiti zadovoljavajući efekat već moramo tražiti uzrok problema (npr.smanjenje masnog jastučeta u regiji jagodica).

Vaše je da kažete šta Vam na licu smeta a na Vašem lekaru je da napravi dobar plan tretmana hijaluronskim filerima i da odredi gde će biti ubrizgani.

Hijaluronski fileri
Hijaluronski fileri
Hijaluronski fileri
Hijaluronski fileri

REMODELOVANJE LICA HIJALURONOM – ULEPŠAVANJE

Hijaluronski fileri nisu namnjeni samo za podmladjivanje već i za ulepšavanje. Kod mnogih mladih osoba primećujemo asimetrije na licu , spuštene uglove usana, malu ili uvučenu bradu, tanke usne, nedovoljno definisanu viličnu kost (jawline), nepravilnosti na nosu, upale podočnjake i slično…Sve ove probleme uspešno rešavamo primenom hijaluronskih filera. Na taj način moguće je dobiti atraktivniji izgled, otvoreniji pogled, punije usne, top model look jagodice i efekat na licu sličan kao face contouring u make up-u.

Hijaluronski fileri
Hijaluronski fileri
Hijaluronski fileri
Hijaluronski fileri

UVEĆANJE I TRETMAN USANA HIJALURONOM

Jako popularna procedura u kojoj je moguće naglasiti konture (ivice) usana ili istaći volumen usana kao i napraviti promenu oblika u koliko je to potrebno. Naravno oblik i izgled usana ne zavise samo od njihove punoće pa u obzir moramo uzeti I druge strukture kao što su položaj vilice, zubi, mišići I ligamenti. Sve je neophodno uzeti u obzir da bi se jasno postavili ciljevi tretmana. Velika većina pacijenta koji se javljaju za ovu proceduru žele prirodan efekat koji nije na prvi pogled primetan i upravo zato preporučujemo da se korekcija radi iz nekoliko puta ako treba izvesti neku veću promenu u obliku ili volumenu.

Koristimo mekane hijaluronske filere koji daju potpuno prirodan osećaj u usnama (Juvederm Ultra, Juvederm Volift, Teosyal RHA, Teosyal Global action) a u koliko nam je potreban veći volumen Teosyal Kiss ili Neauvia Lips. Svakom pacijentu prilazi se individualno što se tiče tehnike rada ali i izbora materijala.

Nakon procedure tretmana usana hijaluronom otok je normalna pojava i prvih 48h sati je najprimetniji pa bi bilo dobro to vreme osrtaviti za oporavak. Zabranjuje se sunčanje, upotreba šminke i alkohola, odlazak u solarijum i saunu kao i treninzi.

Hijaluronski fileri
Hijaluronski fileri
Hijaluronski fileri
Hijaluronski fileri

UKLANJANJE PODOČNJAKA HIJALURONOM

Tehnika rada je uglavnom mikrotraumatska kanila, specijalni instrument koji omogućava maksimalnu bezbednost procedure smanjujući u potpunosti rizik od komplikacija. Takodje injektovanje hijaluronskih filera kanilom poštedeće Vas modrica i otoka u ovako osetljivoj regiji kao što je regija ispod oka. Hijaluronski filer koji se koristi je specijalno dizajniran za ovu regiju Teosyal Redencity 2, odobren od strane Američke agencije za hranu i lekove (FDA). Ovaj proizvod sem umreženog hijalurona-filera, u sebi ima i neumreženu hijaluronsku kiselinu koja dodatno hidrira kožu delikatne regije podočnjaka.

Hijaluronski fileri
Hijaluronski fileri
Hijaluronski fileri
Hijaluronski fileri

NEHIRURŠKA KOREKCIJA NOSA HIJALURONOM

Hijaluronskim filerom moguće je kod pravilno izbranih kandidata za samo 20 minuta u lokalnoj anesteziji dobiti korekciju nosa bez hirurgije. Specijalnim tehnikama aplikacije filera moguće je izravnati košatani deo nosne pregrade, podići vrh nosa i učiniti nos vizuelno manjim.

Hijaluronski fileri
Hijaluronski fileri
Hijaluronski fileri
Hijaluronski fileri

Kako izgleda tretman?
Pre ubrizgavanja hijaluronskog filera utvrdjujemo zdravstveno stanje i postojanje eventualnih kontraindikacija za aplikaciju filera. Na područje koje se tertira nanosi se lokalni anestetik u obliku krema pa je sam tretman gotovo bezbolan. Za tretman usana moguće je dati blok anesteziju i na taj način potpuno obezboliti tretman kod osetljivih pacijenata. Crvenilo i otok koji se kod nekih pacijenata javljaju kao posledica uboda prolaze za 30 min do 2h tako da se mogu vretiti svojim dnevnim aktivnostima.Ovo nije slučaj sa usnama gde otok traje duže i znatno je izraženiji nego u npr podočnjacima ili nosu gde gotovo nikada nema otoka ili je on minimalan. Nakon aplikacije filera ne treba nanositi šminku 12h, ne preporučuje se izlaganje sunčevim zracima nedelju dana, depilacija tretiranog područja kao ni agresivna masaža.

Kolika je trajnost filera?
Hijaluronski fileri traju od nekoliko meseci do godinu dana i više u zavisnosti od toga koja se vrsta filera koristi (u odnosu na tretirano područje).

Zašto je jedino hijaluronski filer bezbedan material za korekcije na licu?
Kao prvo minimalne su šanse za bilo kakve alergijske reakcije u odnosu na materijale koji su se ranije koristili (silikon, metakril, biopolimer). Drugo, jedino hijaluronski filer ima svoj “antidot” tj enzim hijaluronidazu. Zato je najbezbednije svaku vrstu intervencije filerima raditi kod doktora koji su obučeni za korišćenje hijaluronidaze – enzima koji razlaže hijaluron. U slučaju da dodje do komplikacije, lekar koji je edukovan će je na vreme prepoznati i primeniće hijaluronidazu i na taj način izbeći štetne posledice po pacijenta. Takodje u koliko od primene hijaluronskog filera ostane neka nepravilnost u vidu nodusa (kuglice) ili je vam se bilo šta u vezi filera ne dopada – moguće je tkivo vratiti u prvobitno stanje bez posledica. Ovako nešto moguće je samo sa upotrebom hijaluronskih filera koji su potpuno biorazgradivi material.