Cosmelan tretman za hiperpigmentacije


Cosmelan tretman za hiperpigmentacije
Pigmentne lezije ili hiperpigmentacije predstavljaju globalan problem i pojavljuju se kod više od 90% odraslih preko 50 godina starosti u nekom od svojih oblika. Najvažniji oblici hiperpigmentacija su:

 • Melasma/Chloasma (hronični poremećaj sinteze pigmenta melanina koji se manifestuje u vidu tamnih fleka na čelu, slepoočnicama, obrazima, nosu. Česta je pojava kod žena u reproduktivnom periodu koje koriste neke vrste kontraceptivnih pilula, ili u trudnoći – tzv. „trudničke fleke”.
 • Pege (efelides) su sitne pigmente makule koje se nasledjuju autozomno dominantno. Broj melanocita u pegama nije povećan ali njihova aktivnost jeste pa se nakon ekspozicije UV zracima pigment stvara u većoj meri. Češća je pojava kod osoba ridje kose.
 • Lentigo solaris – sunčane i staračke fleke na delovima kože hronično izloženim suncu: šake, podlaktice, dekolte i lice, veličine do 1cm.
 • Postinflamatorne hiperpigmentacije – PIH (posle akni, opekotina uključujući sunce, solarijum i neadekvatno sprovedene hemijske pilinge i laserske procedure, povrede, upotrebe lekova koji kožu čine ostljivijom na dejstvo sunčevog zračenja-fotosenzitivni lekovi, kao i kod nekih oboljenja kože – atopski dermatitis).
Po Fitzpatriku postoje 6 fototipova kože prema količini pigmenta u koži, kosi i očima kao i reakcije prilikom izlaganja UV zračenju. Melasma i PIH češće pogađaju osobe tamnije puti (fototipovi III i IV po Fitzpatricku) i one koji žive u sunčanim predelima. Posle uklanjanja uzročnog faktora ili sprovedenog lečenja, naročito u zimskom periodu, mogu da se povuku, ali je veoma čest slučaj da recidiviraju pri prvom većem izlaganju suncu i hroničnog su karaktera.

Hiperpigmentacija ili fleka sem estetskog momenta ima i negativan psihološki i emotivni uticaj na osobu kod koje se nalazi, pa su se godinama tražila rešenja koja bi mogla držati ovaj problem pod kontrolom.


Cosmelan tretman

Cosmelan profesionalni tretman za hiperpigmentacije predstavlja mnogo više od hemijskog pilinga. To je depigmentacioni tretman koji ne samo da uklanja već sprečava koliko je moguće pojavu novih tamnih fleka na koži. Ovaj tretman prosvetljuje kožu lica, ujednačava ten a zbog svog vrlo kompleksnog sastava ne utiče samo na hiperpigmentacije već i na izgled čitave kože koja je regenerisana i podmladjena.

Cosmelan/Dermamelan tretmani by Mesoestetic nastali su kao rezultat godina istraživanja i ulaganja u idealnu formulaciju koja bi izlečila hiperpigmentaciju (tamnu fleku). Sredinom devedesetih godina dr Eduardo Krulig iz Venecuele izumeo je Amelan masku za uklanjanje tamnih fleka. Ova formula dr Kruliga godinama je usavršavana i tako je nastao jedinstveni sistem za tretiranje različitih vrsta fleka na koži lica.

Ovaj hemijski tretman izvodi se tako što se maska koja je vrsta hemijskog pilinga nanosi u ordinaciji, nakon pregleda stručnog lica -lekara i utvrdjivanja tipa pigmentacije kao i fototipa kože po Fitzpatrickovoj skali. Pregled se u našoj ordinaciji dopunjuje pregledom pod Woodovom lampom u komori. To je uredjaj koji emituje ultra ljubičastu svetlost talasne dužine 365 nm. Pomaže nam da odredimo dubinu pigemntacije kao i da utvrdimo da li melazma ima vaskularnu komponentu (u tom slučaju može biti potreban dodatan laserski tretman). Maska (hemijski piling) stoji na licu 8-10 sati nakon čega je pacijent sam skida kod kuće jednostavnim umivanjem. U okviru tretmana dobija se kompletna kućna nega koja je podjednako važna kao i sam tretman jer omogućava da se proces depigmentacije nastavi u narednom periodu. Set sadrži Cosmelan 2 kremu za depigmentaciju, Regenarativnu kremu kao i kremu sa SPF 130.Neki od rezultata iz naše prakse:

  Cosmelan tretman za hiperpigmentacije
  Pre i dva meseca posle jednog Cosmelan tretmana. Rezultat praćen pod Woodovom lampom.

  Cosmelan tretman za hiperpigmentacije
  Cosmelan tretman za hiperpigmentacije
  Cosmelan tretman za hiperpigmentacije
  Cosmelan tretman za hiperpigmentacije